Wat is crowdfunding?

Uit Steundeclub.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Crowdfunding is een manier om een project te financieren en tegelijkertijd draagvlak en betrokkenheid bij een groot publiek te creëren. Dit komt voornamelijk door het direct contact tussen de investeerder en de ondernemer. Deze ondernemer, in dit geval de sportvereniging, wil een project starten waar onvoldoende startkapitaal voor aanwezig is. Om dit geld bij elkaar te krijgen zet hij zijn project en het daarvoor benodigde bedrag op internet, voor sportclubs bijvoorbeeld op Steundeclub.nl. Op deze manier kunnen mensen online investeren in het project waar zij waarde aan hechten. Met kleine donaties van veel mensen is het uiteindelijk mogelijk een project te realiseren.

De ontwikkeling van crowdfunding

In het begin werd crowdfunding met name gebruikt voor artiesten in de kunst, film, literatuur of muziekindustrie. Het bleek echter ook heel nuttig te zijn voor goede doelen en andere non-profitorganisaties om online geld op te halen. In de Verenigde Staten is dit fenomeen snel opgekomen en zeer populair geworden. Het duurde echter tot 2009 voor crowdfundingplatformen buiten de VS ontstonden. In 2010 ging er in de VS meer dan 1 miljard dollar om in crowdfunding, terwijl in Nederland toen pas de eerste platformen begonnen te ontstaan. In 2011 is crowdfunding in Nederland nog steeds marginaal klein en relatief onbekend, maar de bedragen die erin omgaan nemen procentueel gezien snel toe. De verwachting is echter wel dat deze bedragen explosief zullen stijgen en er steeds meer succesvolle initiatieven zullen zijn.

Vormen van crowdfunding

Investeren via crowdfunding kan echter op verschillende manieren plaatsvinden. Bij charitatieve instellingen en andere non-profits komen vooral donaties voor, wat wil zeggen dat de investeerder niets terug krijgt voor het gedoneerde bedrag. Wanneer donateurs wel een tegenprestatie krijgen voor het door hen geïnvesteerde bedrag, spreken we van sponsoring. Deze beloningen zijn uiteraard altijd niet-financieel, zoals een toegangskaartje, cd, boek of naamvermelding.